Ons blogavontuur loopt op zijn laatste. Omdat ik in het begin heb gezegd dat ik vooral van nagerechten hou, wil ik jullie nu nog een laatste keer verwennen met een overheerlijk Portugees nagerecht. Het nagerecht heet ‘Leite creme’ ofwel Portugese melkcreme.
Ingrediënten:
½ liter melk
7 eierdooiers
2 dessertlepels bloem
1 snuifje zout
350g griessuiker
Citroenschil (zonder het wit dus voorzichtig schillen!)
1 kaneelstokje
Zo maak je het:
Zeef de bloem en los ze op in een beetje koude melk tot alle klonters opgelost zijn.
Verwarm de rest van de melk op een zacht vuurtje met 250 gram van de suiker, de citroenschil (zoveel je wilt) en het kaneelstokje. Blijf roeren met een houten lepel.
Neem de kom daarna van het vuur en laat alles afkoelen.
Klop terwijl de eierdooiers tot een schuim. Dat moet je lang genoeg doen, totdat het eigeel bijna wit wordt. Roer ze daarna door de melk. Zet dit terug op een vuur en laat het opnieuw opwarmen, blijf wel roeren. Neem het daarna terug van het vuur en roer er de koude melk en de bloem door. Zet het dan terug op het vuur en blijf roeren totdat het de dikte heeft die jij wilt. Haal het kaneelstokje en de citroenschil uit de crème. Je kan dat eventueel doen door het te zeven. Giet nu de crème in de kommetjes en laat het afkoelen. Leg eerst een blaadje plastiekfolie op de crème zodat je achteraf geen velletje hebt. Als finishing touch moet je op het einde nog de resterende suiker erover strooien, en dan de potjes in de oven even onder de grill zetten zodat de suiker karameliseerd.
Et voila, je nagerecht is klaar. Dit is een erg goedkoop gerechtje, niet extreem moeilijk meer wel erg tijdrovend. Misschien iets om uit te proberen na de examens dus.
Tot de volgende
Elke Anthoni
vrijdag 15 mei 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten