Omdat ik heel erg van eten hou, zal ik het op onze blog vooral hebben over de keuken van Portugal. Elke week test ik persoonlijk een Portugees gerechtje uit door het zelf te maken. Natuurlijk doe ik dat met een beetje hulp want nee ik woon nog niet alleen en nee ik zit niet op kot en nee ik kan dus niet koken. Hopelijk leer ik door deze blog dus niet alleen meer over eten in Portugal, maar kan ik op het einde misschien toch al alleen een ei bakken.
Ik ben een echte zoetebek en mijn favoriete gang in een menu is dan ook het nagerecht. Daarom excuseer ik me nu al voor het overgewicht van de nagerechten. Ik zal natuurlijk ook wel wat voorgerechten en hoofdschotels maken, maar ik moet het uiteindelijk wel zelf opeten dus nagerechten zullen in overvloed aan bod komen.
Voor de allereerste keer ben ik deze week dan ook van start gegaan met een overheerlijk nagerecht. Om het me, voor te beginnen, niet te moeilijk te maken heb ik gekozen voor amandelpudding.
Zo maak je het:
Voor 6 personen.
Ingrediënten:
500 gram suiker
250 gram gestampte amandelen
15 eierdooiers
Werkwijze:
Doe al de suiker in een pan en giet er 5 dl water bij. Breng dit langzaam aan de kook zodat je een siroop krijgt.
Op het oment dat dit goedje kookt moet je de amandelpoeder erbij voegen. Dan zet je het vuur lager en laat je het nog een 10-tal minuten verder koken. Het is belangrijk dat je de hele tijd blijft roeren.
Dan neem je de pan van het vuur en laat je de siroop afkoelen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 160°.
Als de siroop is afgekoeld voeg je er de eierdooiers aan toe. Het is belangrijk dat de siroop volledig is afgekoeld want anders voelen de eierdooiers de hitte en mislukt het helemaal. Blijf de hele tijd roeren zodat je een dikke crème krijgt.
Maak nu een bain marie constructie. Dit doe je door de pot met de crème in een andere (grotere) pot te zetten en in de onderste pot water te doen. Als je dan het water van de onderste pot verwarmt, voelt je crème niet de directe hitte van het vuur en verminder je de kans op aanbranden. Zet deze bain marie constructie ongeveer 30 minuten in de oven en laat de crème gaar worden. LET OP! Het water van de bain marie mag niet koken.
Om te checken of je crème gaar is, prik je er met een breinaald in. Doe dit het liefst in het midden. Als er niets aan de naald blijft plakken dan is je allereerste Portugese gerecht klaar!
Laat het nog even afkoelen vooraleer je ervan begint te smullen, anders eindigt deze kookervaring op de spoedafdeling.
Bij mij is dit gerechtje goed gelukt (die klontertjes dat merkt toch niemand). De amandelpoeder vind je makkelijk in eender welk grootwarenhuis. Al is de poeder wel redelijk duur. Je moet ook redelijk veel eieren gebruiken. Gooi het eiwit niet weg. Ik heb er schuimpjes van gemaakt maar je kan het natuurlijk ook gebruiken voor een lekkere chocomouse ofzo.
Ik vond dit gerechtje erg lekker en mijn huisgenoten hebben er ook van gesmuld.
Tot de volgende kookervaring.
Elke Anthoni.
vrijdag 13 februari 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten