vrijdag 6 maart 2009

De Portugese keuken: het voorgerecht

Omdat ik vorige week een nagerechtje heb gemaakt, zal ik deze week eens een voorgerechtje maken. Ik weet het, dat is niet in de juiste volgorde maar soit.
Ik heb een heel gemakkelijk gerechtje gevonden van echte Portugese soep
( sopa portuguesa). Je hoeft er niet veel voor te doen, het kost je niet veel en je moet er niet echt voor kunnen koken. Met andere woorden: een perfect gerecht voor mensen die op kot zitten dus. Maar niemand heeft gezegd dat de anderen het ook niet kunnen uitproberen hé.

Zo maak je het voor 4 personen:
Ingrediënten:

½ savooiekool
½ prei (het witte deel)
2 wortelen
1 ui
0,5 dl olijfolie
1,2 l kippenbouillon
150 gram gerookte ham of chorizo
zout en peper naar smaak

Werkwijze:
Snij de kool en de prei fijn. Pas op voor je vingers! Maak daarna de wortels en de ui schoon en snij ze in blokjes. ‘En hoe groot moet dat zijn juffrouw?’ Dat kies je maar zelf, hoe jij het lekker vindt. Nu moet je de ui fruiten. Dat doe je niet door ze in fruitsap te doppen, maar door ze een klein beetje aan te bakken in olijfolie. Eerst moet je de wortels erbij doen want die zijn het hardst en moeten dus het langst bakken. Doe er daarna de kool en als laatste de prei bij. Laat dit nog heel even bakken. Doe er ten slotte de kippenbouillon bij en laat het ongeveer 20 minuten koken op een zacht vuur. De ham en de chorizo moet je fijnsnijden en daarna even aanbakken in wat olie. Doe dit pas op het allerlaatste moment, net voor het opdienen bij je soep.

Et voila, je soep is klaar.

Ik vond dit een heel lekkere soep. Ik heb voor mezelf wel een apart potje gemaakt, zonder chorizo want dat lust ik niet echt graag. De soep zit vol vitaminen wat toch wel belangrijk is in de winter en met de griepepidemie enzo. We eten ten slotte al genoeg junkfood. En de ham en chorizo geven er iets extra lekkers aan.

Probeer het zelf maar uit.

Tot de volgende!

Elke Anthoni

Geen opmerkingen:

Een reactie posten